dimecres, 28 de maig del 2014

Circuit de Llançà

26.04.14  Com cada any per aquestes dates toca la sortida col·lectiva a la costa, i l’indret escollit ha estat l’extrem nord del Cap de Creus amb inici i arribada a Llançà, petit poble a tocar de la frontera des d’on farem una ruta circular de 15 Km que, després d’assolir el Puig Vaquer (de 426 m), ens permetrà de conèixer el paisatge de muntanya  interior i tancat de la vall de Santa Creu i una part del meravellós camí de ronda entre Port de la Selva i Llançà.

Llançà des del camí al coll del Perer

Després de deixar els cotxes aparcats al passeig marítim de Llançà, iniciem la ruta tot creuant el nucli urbà, cosa gens fàcil donat que no hi ha marques de cap mena. La resta del recorregut, però, no comporta cap problema. Així passem pel davant de l’Ajuntament i per la Plaça Major, amb un monumental plàtan al bellmig, i on hi ha el Museu de l’Aquarel·la Martínez Lozano i també l’església de Sant Vicenç que s’alça dominant tota la plaça.


Després de passar pel carrer Pilota, Major, Sant Vicenç i Puigdemunt, sortim del nucli urbà pel carrer Selva de Mar i entrem en una zona d’urbanitzacions a mig fer. Pels carrers d’aquesta urbanització, i havent revoltat un turonet, arribem a una rotonda on un pal indicador ens assabenta de l’inici del camí d’ascens al coll del Perer, marcat amb senyals del GR-92 i GR-11, i també marques grogues.


El camí va fent primer una pujada suau per fer-se cada vegada més sostinguda. Creuem el Rec d’en Prim, sovint eixut, i ens endinsem a les muntanyes, deixant enrere la costa, per un camí cada cop més estret.


Arribats al coll del Perer, després d’una hora i mitja, fem la parada obligada per esmorzar i on també fem els primers intercanvis de delícies en forma de “pintxos” i llardons.


Des d’aquest coll fem cap al cim del Puig Vaquer, la cota màxima que assolirem avui, per un corriol que surt del darrera d’un pal indicador. Des del capdamunt d’aquest turó la vista és magnífica i, malgrat que estem en una zona de tramuntana, el dia és assolellat i només bufa un ventet fresc que considerem “normal”. Això ens fa pensar que gaudirem d’una molt bona jornada.

Al cim del Puig Vaquer

Per seguir la ruta ens cal retornar al coll i continuar per un camí, ja en baixada, que ens porta cap a la vall de Santa Creu. Davant nostre tenim el monestir de Sant Pere de Rodes.

Sant Pere de Rodes

A mitja baixada deixem els senyals del GR i seguim per un corriol estret i pedregós, marcat en groc, que va planejant tot oferint-nos bones vistes de la Serra Verdera i del monestir. Aquest camí passa a frec dels Corrals d’en Marcelet, les restes d’unes construccions en pedra seca. Des d’aquí fem la davallada directa cap al petit nucli de la Vall de Santa Creu.


Baixant cap a la vall de Santa Creu

Arribats al poble, i cansats d’aquest camí pedregós, podem alentir el nostre pas i passejar tranquil·lament per aquest poblet entaforat entre les muntanyes. Ara el nostre camí és pràcticament de baixada i en direcció cap al mar. Durant el trajecte anem trobant alguns pals indicadors, però sempre prenem la direcció  Port de la Vall-Port de la Selva. Ombrejats per la vegetació, travessem el Rec dels Boets, passem pel costat de dues barraques abandonades i, finalment, per la gran finca Vinya la Falcona.

Vall de Santa Creu


Tot seguit desemboquem a una pista que ens duu a la carretera GI-612, que prenem a mà esquerra fins al trencall que mena al càmping Port de la Vall, a través del qual arribem a una platja ampla i plena de còdols on fem un breu descans. Ara només resta seguir el camí de ronda amb passeres de fusta, bancs i miradors que fan tota una delícia el gaudir del camí.


Port de la Selva

Així revoltem el Cap de Bol on es troba el far de s’Arenella i des d’on tenim bones vistes del Port de la Selva, de Llançà i de l’Albera. Passat el far trobem uns bancs a l’ombra d’una petita coberta de fusta, lloc que aprofitem per a fer el dinar i, alguns, el primer bany de la temporada a les gèlides aigües de la cala veïna.

Far de s'Arenella


Havent dinat reprenem la marxa pel camí de ronda, el qual passa per un seguit de cales i platges. Abans d’entrar de nou al nucli urbà de Llançà ens cal travessar les platges del Cau del Llop, de les Tonyines i de la Farella Petita.



Finalment, i ben arran del cingle, arribem a les envistes del Port de Llançà, punt i final d’aquesta sortida, al qual arribem tot baixant per unes escales, cansats però contents. Fins la propera!

FERRAN GUILLÉN (text), PEP GARCÍA (fotos). Sortida col·lectiva realitzada el dia 26.04.14.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada