dilluns, 22 de gener del 2018

Castell de Torelló i Serrat Alt

13.01.18  Curta excursió matinal, des de Sant Vicenç de Torelló, al puig del castell de Torelló i al Serrat Alt, situats en un contrafort de la serra de Bellmunt, entre les valls del Ges i del Ter. Es tracta d’un itinerari circular, d’uns 7,5 Km de recorregut i 390 m de desnivell, inicialment sense senyalització, la qual començarem a trobar a partir del coll de Gallina (trams de PR, pals indicadors, fites).

Des de l‘autovia C-17, havent pasat Vic, continuem per la C-37 en direcció a Olot i el túnel de Bracons, tot just fins a la sortida de Torelló. Abans d’arribar a aquesta població, ens desviem a la dreta pel trencall que mena a Sant Vicenç de Torelló; la carretera per on accedim esdevé l’avinguda del Castell, que seguim fins al seu final, on aparquem el cotxe.

Situats a l’extrem nord de Sant Vicenç de Torelló (575 m), sortim per la pista que és la continuació de l’avinguda del Castell, en direcció al mas dels Camps i al puig del castell de Torelló, amb la seva torre ben visible.


Vorejem el mas dels Camps per la dreta i arribem tot seguit a una pista cimentada, que seguim uns metres a l'esquerra per continuar, també a l’esquerra, per una pista de terra que mena al mas de la Font de Nogueres. Just quan aquesta pista tomba a la dreta, i abans de travessar un torrent, continuem a l’esquerra per un camí ample que desemboca tot seguit en un camp de conreu, d’on surt en direcció nord-oest un corriol carener ben marcat per on anem guanyant alçada fins al coll de Gallina (691 m) (pal indicador), on confluim amb l’itinerari del sender PR C-45.1, provinent per l’esquerra de Sant Vicenç de Torelló pel Puig Cornador.

Arribant al coll de Gallina, sota el castell

Des que hem agafat el camí carener podem observar a les roques grises (anomenades margues) una gran quantitat de fòssils marins (lamel·libranquis, esponges, eriçons, etc.), els quals anirem trobant al llarg de tota l’excursió i que testimonien que fa uns 40 milions d’anys aquesta regió estava coberta per les aigües.

Lamel·libranqui del gènere Chlamys

Ericó de mar

Seguim a la dreta per l’esmentat sender, que s’apropa a la cinglera i es va decantant cap a l‘esquerra fins a trobar el pas més baix, on hi ha una escala metàl·lica per on accedim al cim planer on es troben les restes del castell de Torelló (784 m).

L'escala que dóna accés al cim

D’aquest castell, documentat al s. IX i que donà nom als tres pobles de Sant Feliu (l’actual Torelló), Sant Pere i Sant Vicenç, en resta una part del mur perifèric, una cisterna excavada a la roca i una torre circular de defensa, que actualment té una alçada de poc més de 5 m, amb murs de 2 m de gruix que deixen un espai de només 2 m de diàmetre a l’interior. També hi podem observar uns forats rectangulars a la roca que s’haurien utilitzat per plantar-hi estaques amb la finalitat de sostenir estructures de fusta.

La cisterna del castell

Costat sud de la torre

El costat nord, amb l'obertura que dóna accés a l'interior

Al cim del castell hi tenim bones vistes de la plana de Vic, de la serra de Bellmunt i, cap al nord, del Pirineu, especialment nevat avui; en aquesta direcció veiem en primer terme el Serrat Alt, el nostre proper objectiu, que es dreça sobre la Vallmajor, que anirem vorejant.

A l'extrem nord del cim, amb la serra de Bellmunt

Sortim del castell per la mateixa escala d’accés i anem seguint la base del cingle en direcció nord.

Sota el cingle del castell

Continuem en direcció al Serrat Alt (esquerra)

Per trams de carena i de bosc baixem a un primer collet (716 m) (pal indicador), per tornar a guanyar alçada per l’ampla carena i baixar després a un segon coll (714 m) (amb un altre pal indicador), mentre tenim a l’esquerra el filat de la propietat que ocupa el fons de la Vallmajor.

Arribem al peu del turó dels Tres Batlles, on girem a l’esquerra, en direcció oest. Vorejem a continuació el Serrat Alt fins al seu extrem sud (fita), on deixem de moment el PR i girem a la dreta, en direcció nord, per encarar, per traces de corriol, la curta pujada al cim, enmig d'una gran concentració de fòssils.

Anem pujant cap al Serrat Alt

A la carena gaudim de bones vistes

Arribant al cim

Arribem en cinc minuts al cim del Serrat Alt (831 m), coronat per un pal amb una estelada i la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Avançat més al nord que el puig del castell de Torelló, la vista del Pirineu s’amplia del Pedraforca al Puigmal.

Al cim del Serrat Alt

Anem de baixada per camí carener entre grans fites

Retornem al camí carener, que anem seguint de baixada en direcció sud, tot deixant la Vallmajor a l’esquerra, fins que arribem a la masia del Sot Gran (660 m), situada en un coll per on passa una pista cimentada. Al costat s’hi ha habilitat un bonic espai com a Mirador de la Vall, amb algun banc de fusta i un entorn que invita a descansar i prendre un mos.

Arribant al Sot Gran i al Mirador de la Vall

Per la vall del torrent de la Pomerola

Continuem a l’esquerra per l’esmentada pista, que poc després torna a ser de terra i recorre el fons de la vall del torrent de la Pomerola, amb marques del sender PR C-45, fins que, ja a les envistes de Sant Vicenç, deixem a l’esquerra l’inici de la variant PR C-45.1, que hem seguit en la pujada al castell a partir del coll de Gallina, i continuem recte pel sender principal, per on entrem a la població pel costat de l’estadi municipal i l’edifici de les escoles. Aquí, tal com indiquen les marques del sender, girem a l’esquerra i continuem per camí carreter fins al nucli de Sant Vicenç de Torelló; seguint en la mateixa direcció, arribem al capdamunt de l’avinguda del Castell, on hem deixat el cotxe i on finalitzem la bonica i tranquil·la matinal d’avui.

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 13.01.18 per Isabel Benet, Ventu Amorós, Ester Escobar, Pau Vázquez i Ricard Herrero.

1 comentari:

  1. Bona tarda avui em visitat el Castell de Torelló, dons fem un bloc del romànic i necessitàvem més fotos, ens em trobat amb la cisterna totalment coberta de bardisses, ens deixaries la teva foto per posar-la el nostre bloc, https://elromanic.wordpress.com/
    esperem la teva resposta, salutacions Manel i Pilar.
    El nostre correu és: manelpilar82@gmail.com

    ResponElimina