dilluns, 16 d’abril del 2018

Roc de la Calma, amb raquetes

5.04.18  El Roc de la Calma (2213 m) és el punt culminant de l’altiplà de la Calma, sobre Font-romeu, a l’Alta Cerdanya. El seu vessant sud està ocupat per les pistes i remuntadors de la Calma, un dels tres sectors de l’estació d’esquí de Font-romeu, mentre que pel vessant nord, orientat al sector de la Bullosa, també hi arriba un altre remuntador.

Amb tota aquesta ferralla al cim, la seva ascensió no és massa interessant a l’estiu, però a l’hivern o bé a l’inici de primavera pot constituir una bona passejada amb raquetes de neu. Per fer-ho posible hi ha d’haver dues condicions: que l’estació d’esquí estigui tancada, doncs no és permès l’ús de raquetes excepte en el camí al refugi, i que a aquestes alçades hi hagi encara prou quantitat de neu. Avui, primer dijous d’abril, tenim a favor aquestes condicions, a les que cal afegir un dia radiant i la gran solitud que trobarem, així que aprofitem aquesta oportunitat per fer un itinerari pel nord de l’altiplà de la Calma d’uns 8 Km de recorregut i 240 m de desnivell.

Ens arribem per la carretera D-618, per Ur, Angostrina, Targasona i Font-romeu. Passada aquesta població trobem una rotonda, on girem a l’esquerra per agafar la carretera d’accés a l’estació d’esquí. Arribem al sector principal de Les Airelles, on deixem a la dreta la derivació cap al coll del Pam; seguim recte, travessant l’àrea d’aparcament, i continuem a l’esquerra pel ramal que en 2 Km arriba al peu dels remuntadors de la Calma, on deixem el cotxe.

Situats a l’aparcament, a l’indret de la mollera dels Clots (2040 m), ens calcem les raquetes i prenem una pista que surt inicialment en direcció sud, tot donant l’esquena al Roc de la Calma, on hi arribarem després d’una llarga volta.

A la mollera dels Clots, amb el Roc de la Calma

Sortim inicialment en direcció sud

La pista baixa lleugerament, mentre voreja un contrafort, fins a travessar el rec d’Egat, des d’on comença a pujar. Passem vora una cabana de pedra, enlairada i amb bones vistes sobre el Cambradase, i poc després deixem la pista, que fa una llaçada a la dreta, per anar pujant cap a l’esquerra i trobar-la més amunt.

Trobarem en tot moment una gran solitud

Pujant directament pels plans, amb el pic dels Moros al fons

De nou a la pista, anem avançant en direcció nord-oest, per sobre la coma de Mollet que tanca al sud el pic dels Moros, al qual hi vam pujar des de Targasona ara fa dos anys. Més endavant, en una cruïlla, deixem a l’esquerra el ramal que mena al pic dels Moros (a 2,5 Km).


Cruïlla amb el camí al pic dels Moros (esquerra)

Seguim a la dreta, per arribar als 400 m al refugi de la Calma (2117 m), avui tancat (amb les pistes obertes, ofereix servei de menjar i begudes).

Refugi de la Calma

En aquest indret hi ha una cruïlla de quatre pistes; nosaltres hem d’agafar la que surt al darrera del refugi, amb la indicació de “Col Rouge - Retour”. Anirem seguint a l’inrevés aquestes indicacions, sense trobar en cap moment cap esment del Roc de la Calma.

Avancem planerament, i fins i tot perdent alguns metres, en direcció nord-est pel llarg esquenall del Roc de la Calma, entre un bosc de pi negre. Quan aquest bosc ens ho permet, podem veure al nord el massís del Carlit.


Més endavant deixem de moment la pista per sortir cap a la dreta a una esplanada més oberta, amb extenses vistes als massissos del Puigmal, al sud, i del Carlit, al nord.

A l'esplanada, amb vistes al Cambradase i al Puigmal...

... i també als pics de Collroig, Xemeneies i Carlit

Al final de l’esplanada ens decantem a l’esquerra per recuperar la pista en una cruïlla, tot deixant a la dreta la ruta dels peatons, que baixa cap a la mollera dels Clots. A partir d’aquí la inclinació augmenta en el tram final de la pujada. Comencem a veure al nord el llac de la Bullosa, glaçat, i a sobre seu els dos Perics; també, enfront nostre, treuen el cap els remuntadors indicant la proximitat del cim.

Puig Peric i Petit Peric amb l'estany de la Bollosa, glaçat

Una vista més detallada amb el teleobjectiu

Arribant al cim

Finalment arribem al punt culminant del Roc de la Calma (2213 m), amb una vista limitada al nord pel bosc i les instal·lacions de l’estació, però dilatada al sud, des del Canigó al Cadí.


Al cim del Roc de la Calma, entre remuntadors

Al vessant sud del cim, el gran roc granític que dóna el nom a la muntanya, coronat per una taula d’orientació i amb un estratègic banc de fusta, ens ofereix un lloc ideal per fer un mos i admirar el panorama.

El veritable Roc de la Calma ofereix un bon recer

Per baixar “normalment” a l’aparcament caldria recular fins a la cruïlla amb la ruta dels peatons, però avui, sense esquiadors, ens fixem les raquetes i baixem directament a la dreta de les pistes d’esquí, per un pendent que no presenta massa complicacions, malgrat la marcada inclinació inicial que més avall es modera.

Iniciem la baixada directa a la mollera dels Clots



Després d’una ràpida baixada, anem a sortir al camí transversal dels peatons, que seguim a l’esquerra per arribar en pocs minuts a l’aparcament de la mollera dels Clots, punt final d’aquesta gratificant passejada amb raquetes de neu pel sector nord de la Calma.

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 5.04.18 per Isabel Benet i Ventu Amorós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada